måndag 6 april 2009

Om detta må vi berätta

På kvällen den 6 april 1994 sköts den dåvarande Rwandiske presidentens flygplan ner strax innan landning i Kigali. Några timmar senare startade ett av historiens blodigaste och mest brutala folkmord. Imorgon tisdag (den 7 april) är det på dagen 15 år sedan denna 100 dagar långa mardröm inleddes.

Den 7 april är helgdag här i Rwanda och hela denna vecka är Genocide Memorial Week. Trots alla bevis och den massiva flod av information som finns förnekas fortfarande folkmordet i vissa läger. Därför tror jag att det är viktigt att fortsätta uppmärksamma minnet av det som hände. Det urskillningslösa dödandet som går utöver ens föreställningsförmåga, ondskan, brutaliteten, dehumaniseringen, sveket från det internationella samfundet osv. men också orsakerna, förberedelserna och upptakten, motståndet, slutet på dödandet samt hur Rwanda klättrar ur avgrunden.

Förhoppningsvis ges 15-årsdagen uppmärksamhet även i svenska medier. För den som är intresserad arrangerar Forum för levande historia ett heldagsseminarium om händelserna 1994.

Inga kommentarer: