måndag 10 november 2008

Kontraster

Den gångna helgen tillbringades i Kibuye. En liten sömning stad vid den östra stranden av Kivusjön, ungefär mitt emellan sjöns norra och södra ände. Det är ett ställe man åker till för att slappna av, titta ut över det stilla vattnet och de trädbeklädda och lummiga bergen och kanske ta sig ett bad i det alldeles lagom tempererade vattnet. De enda ljud man nås av är kvittret och skriken från de många olika fåglar som har valt den idyll till boplats. När man sitter där och njuter av utsikten och den vackra naturen och det är så där precis lagom varmt är det svårt att föreställa sig ett mer harmoniskt och fridfullt ställe. Och Kibuye är faktiskt precis så fridfullt.

Utsikten ner mot Kibuye (själva stan är dock skymd)


Stefan i fototagen

Kontrasten finner man ett par mil bort, på andra sidan sjön vid bergen som tornar upp sig på motsatta stranden. Där är tillvaron allt annat än harmonisk. Där ligger Kongo, närmare bestämt Nord- och Sydkivu. Det som där försiggår är bortom min emotionella föreställningsförmåga, och idyllen här i Kibuye gör det om möjligt än mer obegripligt. Konflikten i östra Kongo förefaller mig väldigt komplex, och det enda man verkar kunna säga med säkerhet är att alla parter har oerhörda förbrytelser på sitt samvete. Den kongolesiska armén förefaller inte ha några problem med att plundra och våldföra sig på sin egna befolkning. Att man, åtminstone tidigare, gjort gemensam sak med den gamla folkmordmilisen interhamwe från Rwanda (som numer går under namnet FDLR) bidra ju inte direkt till att bättra på bilden. Laurent Nkundas CNDP förefaller inte vara ett dugg bättre de heller, kanske till och med tvärtom. I den här konflikten som färgas av såväl etnicitet (eller åtminstone tillskapad sådan), maktbalans mellan huvudstad och de östra delarna av landet samt ren och skär kamp om naturresurser är det svårt att se någon vinnare, men desto fler förlorare. Som vanligt är det civilbefolkningen som kommer i kläm och drabbas hårdast, vare sig det sker genom underlåtenhet, eller med berått mod. För den som vill läsa lite mer om konflikten kan jag utan tvekan rekommendera Figges artikel i senaste Fokus (http://www.fokus.se/2008/11/kongos-kollaps/).

Kontrasten mot det fridfulla Kibuye tror jag i alla fall lär oss en sak. Och det är att konflikten inte är ett naturligt tillstånd eller oundviklig. Det finns en annan möjlighet. För trots alla de problem med djup fattigdom som finns i det här landet är ändå Rwanda ett drömrike i jämförelse med östra Kongo. Och om det går att bygga något i Rwanda på ruinerna av folkmordet -94 går det även på andra sidan Kivusjön. Frågan är bara om vilja finns hos de som bestämmer.


Långt därborta i fjärran skymtar "Mörkrets Hjärta"

Inga kommentarer: