måndag 1 mars 2010

Presidentval del I

I augusti i år är det dags för presidentval i Rwanda. Det är utan tvekan årets stora politiska händelse, och något som jag sannolikt återkommer till, kanske mer än en gång, här på bloggen.

Den sittande presidenten Paul Kagames första sjuåriga mandatperiod går mot sitt slut. Enligt konstitutionen har han möjlighet att ställa upp för omval en gång. I dagsläget tror jag det finns få utomstående bedömare som tror på något annat än en stor seger för den sittande presidenten även om han inte formellt sagt att han ska ställa upp (han har inte sagt något som indikerar motsatsen heller). De intressanta frågorna är istället i vilken mån oppositionskandidater ges utrymme att försöka delta på ett meningsfullt sätt. I nuläget förefaller flera av de hugade kandidaterna ha svårt att få utrymme och möjlighet att föra fram sina ståndpunkter.

En balansgång som är allt annat än enkel handlar om att öppna upp och tillåta debatt och kritik av den förda politiken, samtidigt som det finns risk att det dyker upp politiker som spelar på de stora kvarliggande motsättningarna som självklart finns efter folkmordet, och som i mer eller mindre förtäckta ordalag använder en agenda baserad på etnisk splittring. Det kan knappast förväntas bidra till försoning och fördjupad demokrati. Frågor om etnicitet kan inte ignoreras i det långa loppet, utan måste lyftas upp och diskuteras i ljuset av folkmordet och dess upprinnelse, men det är samtidigt en tacksam grogrund att utnyttja för den som vill bygga en politik på vi-mot-dom tänkande. Insatserna för att spela etnicitetskortet är väldigt höga och det är svårt att veta exakt vilken agenda som ligger bakom den som eventuellt väljer att lyfta dessa frågor.

För oss som utomstående betraktare är det dessutom väldigt svårt att få ett grepp om vad olika kandidater egentligen står för. Förhoppningsvis får de som nu försöker få utrymme att göra sin röst hörd möjlighet att förtydliga sig, samtidigt som de som eventuellt vill återuppväcka en politik som baseras på etnisk splittring förkastas av väljarkåren. Hur som helst finnas det anledning att återvända till ämnet.

Inga kommentarer: